Buty i pedały SPD

Piszemy tutaj o wszelkiego rodzaju akcesoriach rowerowych i odzieży.
Awatar użytkownika
Reset
Gaduła
Gaduła
Mieszkam w: Konstantynów Łódzki

Buty i pedały SPD

Post autor: Reset »

Witam w słoneczną niedzielę. Noszę się z planem zakupu butów i pedałów SPD, ale totalnie nie orientuje się gdzie w Łodzi mogę je kupić. Polećcie mi jakiś dobry ale zarazem nie drogi sklep. Czy w kwocie 500zł kupię to i to?
Awatar użytkownika
Maksiu
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Mieszkam w: Łódź

Re: Buty i pedały SPD

Post autor: Maksiu »

To Twoje pierwsze SDP ?
Awatar użytkownika
Reset
Gaduła
Gaduła

Tak moje pierwsze.
Awatar użytkownika
Maksiu
Stały Bywalec
Stały Bywalec

To z pedałmi polecam klasyk - Shimano M520 + bloki (przydadzą Ci się a i w kpl. taniej), Nie szalej z kupnem koniecznie w Łodzi, na alle możesz odszukać taniej. Koszt takiego zestawu to około 120 zł z dostawą.
Co do butów to już wyższa szkoła jazdy. Tutaj możesz czekać na okazje aż Lidl rzuci swoje SPD (nie wiadomo kiedy i czy będą, a zdania o nich są w cały świat). Bardziej realna opcja to lokalne sklepy abyś kupił do przymiarki. Tak jak dziś. tj. niedziela to Decathlon i myślę że skoro zaczynasz to może kup jakieś tanie buty np. Rockrider. Na początek myślę że będzie ok biorąc pod uwagę ilość gleb jaką możesz zaliczyć zapominając o wypięciu (wiem z praktyki :P) i szkoda niszczyć coś droższego.
Co do innych sklepów masz jeszcze GO-SPORT i inne w większych centrach handlowych. Nie polecam konkretnych bo po nich nie chodzę więc musisz odszukać sam co tam masz w okolicy.
Awatar użytkownika
Reset
Gaduła
Gaduła

Najbardziej boje się tych "gleb" chyba będę musiał założyć zeszyt i prowadzić statystyki :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Maksiu
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Spoko, to do pewnego momentu, później się przyzwyczaisz.
Pamiętaj też o dobrej regulacji napięcia sprężyny w pedałach. Tutaj dużo daje poprawne ustawienie, gdy będzie źle napięta możesz mieć problemy z wyczepieniem się.
Awatar użytkownika
Reset
Gaduła
Gaduła

Oki, dzięki wielkie za porady.
Awatar użytkownika
Maksiu
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Dobra cena na pedały które były w temacie http://www.decathlon.pl/peday-zatrzasko ... 69982.html
Jest to kpl. z blokami.
Awatar użytkownika
Suseł
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Suseł »

PAMIĘTAJ !!!
Że pedały SPD mają regulację napięcia sprężyn (siła z jaką SPD trzyma blok). Model M520 jest dwustronny i luzować trzeba obie strony :)
90% moich znajomych pierwszą glebę przyliczyło właśnie przez niepoluzowanie drugiej sprężyny.
[font=Garamond Bold][glow=red]Mess with the best - Die like the rest[/glow][/font]
Redzio

Post autor: Redzio »

Ja również mam zamiar za jakiś tydzień wybrać się do Be Bike po butki i pedały. I trochę mnie przerażają te gleby.Chyba jadąc będę sobie w głowie powtarzał: "pamiętaj o wypięciu" hehe myślę że aż tak tragicznie nie będzie.
ODPOWIEDZ