[Pytanie] Regulacja pedałów SPD jak?

Piszemy tutaj o wszelkiego rodzaju akcesoriach rowerowych i odzieży.
Awatar użytkownika
szoso
Użytkownik
Użytkownik
Mieszkam w: Sieradz

[Pytanie] Regulacja pedałów SPD jak?

Post autor: szoso »

Czy może ktoś mi wyjaśnić jak się reguluje pedały SPD? jutro idę kupić a nie wiem jak je regulować.
Awatar użytkownika
Artur9720
Maniak
Maniak
Mieszkam w: Łódź

Re: Regulacja pedałów SPD jak?

Post autor: Artur9720 »

Masz śrubki w pedałach które regulują napięcie sprężyny. Zazwyczaj imbus :-). Jak chcesz wiedzieć wiecej napisz. https://youtu.be/U5q0g6R39DY Może przydać się filmik :-)
"cudowne dziecko dwóch pedałów" :)
Awatar użytkownika
szoso
Użytkownik
Użytkownik
Mieszkam w: Sieradz

Re: [Pytanie] Regulacja pedałów SPD jak?

Post autor: szoso »

A czy te śrubki od regulacji mają jakiś opór? w sensie żeby nie było tak że wykręce je maksymalnie a sprężynki mi gdzieś wystrzelą.
Awatar użytkownika
Maksiu
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Mieszkam w: Łódź

Re: [Pytanie] Regulacja pedałów SPD jak?

Post autor: Maksiu »

Przykład z życia. SPD 520-tki Shimano, masz dokręcanie/odkręcanie które skacze co pół obrotu. Nie pamiętam czy pisałem z kimś o tym na PW czy na forum ale powtórzę.
Jeśli masz nowe SPD to w trasę wybierz się w pierwszą trasę z imbusem i w trakcie jazdy co jakiś czas reguluj (luzuj lub dokręć) śrubę o pół obrotu by dobrać jak najlepsze ustawienia dla siebie. Najlepsze czyli nie masz problemów z wypinaniem i wpinaniem. W przypadku ww. pedałów wypinasz się wykręcając stopą w prawą stronę. Nie martw się, kilka gleb i się nauczysz ;)
W razie pytań pisz, najlepiej zakładając nowy wątek z czym ogólnie masz problem.
ODPOWIEDZ